Отново на екскурзия

Децата от ДГ “Незабравка“ гр. Гулянци и ДГ „Здравец“ с. Шияково, направиха своята втора екскурзия от съвместния проект „Опознай България“ с маршрут гр. Гулянци – гр. Никопол – гр. Гулянци.

Благодарим на нашият екскурзовод – Хасан Мехмед Караюмер – Специалист туризъм в Община Никопол, който ни показа част от историческите забележителности на гр. Никопол и запозна децата с интересни факти от историята на града.

Посетихме Музеен информационен център. Децата разгледаха експонати , които представят периодите от развитието на района : античност, Възраждане, до Руско- турската освободителна война 1877/1878 г.

Посетихме Чешмата “Елия” /Сютлийка/. Разположена е в южната част на гр. Никопол. Тя е един от историческите и културни паметници на гр. Никопол. Представлява античен римски саркофаг от II век, вграден по време на турското робство в чешмата /Сютлийка/, върху която на латински език в мерена реч е издълбана епитафия изразяваща мъката на римския финансов чиновник в провинция Долна Мизия – Фронтон по рано починалата му съпруга Елия.

Разходихме се по плажа на р. Дунав

Посетихме и пристанищен комплекс – ферибот Никопол, където за радост на децата беше акостирал круизен кораб “VIKING ULLUR“ .Едно незабравимо преживяване за децата. Те бяха топло посрещнати от капитана, който дойде при нас, почерпи с бонбони децата и ни покани да разгледаме кораба отвътре.

Завърнахме се заредени с много емоции и енергия!!! Децата с нетърпение очакват следващата екскурзия!

Благодарим на Емил Иванов – нашият добър шофьор, който има търпение и изпълнява всички желания на децата!